Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din upplevelse. Genom att fortsätta att bläddra på vår webbplats accepterar du vår cookiepolicy.

GÖR EN GLOBAL SKILLNAD

Elektriska fordon är en av de mest lovande teknikerna för att minska koldioxidutsläpp och andra föroreningar. Idag står personbilarna för cirka tio procent av de energirelaterade koldioxidutsläppen.

Nissan LEAF är världens första massproducerade, utsläppsfria fordon som lanseras globalt för att ge oss en bättre miljö. Det är en helt elektrisk bil, vilket innebär att Nissan LEAF inte släpper ut några föroreningar eller växthusgaser när den körs och detta minskar vårt beroende av fossila bränslen.

2014-Nissan-LEAF-interior-dash-view
Nissan LEAF är en bil som inte släpper ut någon koldioxid under körning.

Innovativ telematiklösning

Nissan har tillsammans med Telenor Connexion och andra partners utvecklat ett sofistikerat IT-system för LEAF. Med Nissan LEAFs Carwings-system är bilägarna ständigt uppkopplade och får den information som de behöver för att få ut det mesta av sin elbil.

Systemet gör att Nissan LEAFs ägare kan använda mobiltelefonen eller datorn för att kontrollera batteristatus och räckvidd, slå på bilens luftkonditionering etc. även när bilen är parkerad och helt avstängd. Det finns en timer i bilen som kan ställas in för att ladda batterierna när elen är som billigast. Detta är inte bara bekvämt för bilägaren – bilen är också en viktig del av att skapa ett samhälle med låga koldioxidutsläpp i framtiden.

Carwings
Nissan LEAF är uppkopplad med hjälp av Telenor Connexion.

Fjärrkontroll

Med Carwings kan du hålla kontakt med bilen via din smartphone eller dator. Testa hur du kan starta uppladdningen eller slå på luftkonditioneringen från soffan.

Samarbetet

Nissan behövde en telekommunikationsinfrastruktur och tjänster som stödjer de telematiktjänster som finns i Nissan LEAF. Telenor Connexion arbetade länge med Nissan för att skapa en bra affärsmodell som kunde leverera de tjänster som Nissan ville erbjuda slutkunden. En av de viktigaste tjänsterna var förmågan att lokalisera laddstationer och kunna förutse och uppskatta hur långt bilen kunde köra med nuvarande laddningsnivå.

“Det som fällde avgörandet när vi valde samarbetspartner var Telenor Connexions tidigare erfarenhet, kompetens och kapacitet att uppfylla Nissans krav på kvalitet, leverans och kostnad, säger Atsushi Kawashima, Manager Corporate Planning & Program Management Office på Nissan.

Telenor Connexion ansågs som den bästa samarbetspartnern med över 15 års erfarenhet och med nöjda kunder som Daimler, Volvo, Hitachi och TomTom.

Picture Kawashima-cropped

Den viktigaste skillnaden var att Telenor Connexion enbart fokuserar på uppkopplade affärslösningar och har erfarenheten, organisationen, processerna, verktygen och rutinerna för att stödja kritiska delar av verksamheten.

Atsushi Kawashima,Manager Corporate Planning & Program Management Office på Nissan

I den här videon beskriver teknikbloggaren Armando Ferreira tekniken bakom Nissan LEAF.

Telenor Connexions dedikerade telematiklösning ger Nissan ett säkert sätt att koppla upp onboard-enheten till Nissans datacenter i en privat nätverksmiljö och detta gör att Nissan kan leverera en bra och säker produkt till sina slutkunder.

“Genom att använda vår uppkopplade lösning för att uppfylla fordonsindustrins specifika krav, säkrar Nissan kvaliteten på sitt affärskritiska program”, says Andreas Ackevi, Key Account Manager för Nissan på Telenor Connexion.

Telenor Connexion ger Nissan en redundant telematikplattform för storskaliga installationer som erbjuder GSM/UMTS-uppkopplimg i 41 europeiska länder.

Andreas_Ackevi_spec1

Nissan använder en inbäddad uppkopplingslösning (pre-fit) för internationell distribution, vilket innebär mindre teknisk komplexitet och minskade kostnader för integration och drift eftersom det inte finns något behov av att hantera flera tekniska lösningar, supportkanaler etc. i de olika länderna.

Andreas Ackevi, Key Account Manager, Telenor Connexion

Telenor Connexion levererar också en serviceportal, API, support och tjänster till Nissan. Serviceportalen och API-gränssnittet gör att Nissan kan kontrollera sina tjänster i realtid i alla länder dygnet runt, året runt.

”Detta ger Nissan kontroll över kommunikationen på detaljnivå och denna kontroll används som ett styrningsverktyg. Nissan kan till exempel omedelbart hantera SIM-kort, se användningen i realtid och få en fullständig överblick över kommunikationen”, berättar Andreas Ackevi.

”Jag är mycket stolt över vårt arbete med Nissan och att vår smarta teknik bidrar till miljövänligare bilar och en mer hållbar värld”, avslutar Andreas Ackevi.

Det bäst säljande elfordonet i världen

Nissan LEAF är det bäst säljande elfordonet i världen. Sedan lanseringen i december 2010 har mer än 100 000 förare runt om i världen valt LEAF. Genom att köpa en elbil visar ägarna att de vill bidra till ett hållbart samhälle med nollutsläpp.

car-of-the-year-2011
Nissan LEAF har vunnit flera internationella utmärkelser, t.ex. Årets bil i Europa 2011, Årets bil i världen 2011 och Årets bil i Japan 2011-12. Nissan LEAFs telematiksystem vann dessutom GSMA Award 2011 för ”Best Mobile Innovation for Automotive and Transport”.

Nissan fortsätter att utveckla sina elfordon och är fast beslutna att behålla sin dominerande position på marknaden.

nissan-logo

did-u-know-SE

IEA uppskattar att en miljard elbilar och hybridbilar behöver finnas på världens vägar år 2050 om koldioxidutsläppen ska kunna halveras.

Källa: International Energy Agency

badge_button_norway_flag_800_clr_2201

I Norge toppade Nissan LEAF försäljningslistorna och sålde bättre än bensindrivna fordon i oktober 2013.


Läs mer

Ett hållbart samhälle utan utsläpp

Nissans ICT-system för elfordonen utvecklades inte bara för att ge en bra körupplevelse för ägaren – syftet var också att bidra till ett hållbart samhälle utan utsläpp. Nissan medverkar till ett hållbart samhälle med låga koldioxidutsläpp genom att använda IcT-system i flera demonstrationstester. Elbilarna kan givetvis användas för att ta sig från A till B, men det handlar också om energihantering. Elbilens ICT-system har funktioner som gör att batteriet laddas när det är mest sannolikt att ett elöverskott genereras.

Zero-emission web

Fördelar med elbilar

Alla elfordon körs enbart på el. De drivs av en elmotor (eller elmotorer) som får kraften från uppladdningsbara batterier. Elbilar har många fördelar jämfört med fordon med förbränningsmotorer:

 • Energieffektiva. Elfordon omvandlar cirka 59-62 % av den elektriska energin till hjulen. Vanliga bensinbilar omvandlar endast cirka 17-21 % av energin i bensinen till kraft vid hjulen.
 • Miljövänliga. Elfordonen släpper inte ut några föroreningar även om kraftverket som producerar elen kan göra det. El från kärnkraft, vattenkraft, solenergi eller vindkraft skapar inga luftföroreningar.
 • Bättre prestanda. Elmotorer ger en tyst och smidig körning och bättre acceleration. Elbilarna kräver också mindre underhåll än bilar med förbränningsmotorer.
 • Minskar energiberoendet. Elektricitet är en inhemsk energikälla.

Tio skäl att köra en elbil

 1. Inga luftföroreningar
 2. Spara bensin
 3. Spara pengar
 4. Spara tid
 5. Förbättra ekonomin
 6. Motverka global uppvärmning
 7. Skydda miljön
 8. Ta socialt ansvar
 9. Kul att köra
 10. Bidra till en bättre framtid

 

Nästa kundcase

Telenor Connexion ingår i Telenor Group, en av världens största mobiloperatörer.