Kundcase

Binando digitaliserar avfallshanteringen

Kan avfall vara en del av IoT? Det nystartade tyska företaget Binando tror det.

Översikt

  • Binando levererar en uppkopplad helhetslösning för avfallsbranschen
  • Genom att samköra data från uppkopplade soptunnor, containrar och realtidskartor, optimerar Binando insamlingen av avfall
  • Binandos kunder minskar körsträckan, samtidigt som produktiviteten ökar
  • Med Telenor Connexion Global Connectivity är Binando redo att växa

Bakgrund

Efter att ha sett en brist på digitalisering i avfallsbranschen, bestämde sig Nikolaos Baltsios och Moritz Pfeiffer, två ingenjörer från Stuttgart, för att starta Binando. De använde sina kunskaper om programvara, dataanalys och hårdvara för att skapa en helhetslösning som gör att avfallsföretagen kan arbeta effektivare och på ett mer miljövänligt sätt.

Utmaningen

Binando utvecklade en skräddarsydd sensormodul som placerades inuti soptunnor. Varje timme skickar modulen en ultraljudssignal som visar hur mycket avfall som finns i soptunnan. När soptunnan är full, skickas en begäran till plattformen om att den ska tömmas.

Föraren får sedan information om hur insamlingen kan ske på bästa sätt med hjälp av en algoritm som innehåller trafik- och väderinformation. Informationen skickas till föraren via en app som är installerad på en telefon eller surfplatta. Appen kan också användas för kommunikation mellan företaget och förarna för att spåra sopbilen.

För att kunna skicka rapporter måste sensormodulerna vara anslutna till Internet. Att använda redan tillgängliga mobilnätnätverk var den enklaste lösningen och teamet installerade därför SIM-kort i sensormodulerna.

Med Telenor Connexion Global Connectivity kan våra moduler kopplas upp direkt.
– Moritz Pfeiffer, chef för IT & Product på Binando

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få den senaste IoT kunskapen samt information om våra evenemang

Lösningen

Binandos team testade SIM-kort från lokala nätoperatörer, men dessa leverantörer kunde inte distribuera ut SIM-korten tillräckligt snabbt. Då testade de istället Global SIM från Telenor Connexion.

Med Telenor Connexion Global Connectivity var Binandos lösning redo att skalas upp. Sensormodulerna fungerar på alla marknader, samtidigt som Binando endast behöver en central support och fakturering.

När lösningen var klar kunde Binando ta kontakt med kommuner och avfallsföretag. Det tog inte lång tid innan den unika Binando-lösningen blev känd och Binando fick större kunder.

Resultat

I Stuttgart hamnar cirka 12 500 ton glas i återvinningscontainrar varje år. REMONDIS, ett av världens största återvinnings-, service- och vattenföretag, samlar in det här glaset. För att effektivisera insamlingsprocessen beslutade REMONDIS att använda Binando-modulerna i 1 000 återvinningscontainrar på cirka 330 platser runt om i staden.

Nu, I början av varje skift får de istället dagens tidtabell i Binando-appen. Företaget och förarna kan enkelt och bekvämt utbyta information när som helst via appen.

Med 15 procent färre planerade resor, hjälper denna lösning till att minska föroreningar och trafikstockningar i Stuttgart. En långsiktig analys av data visade också var nya återvinningscontainrar bör placeras.

Binando fortsätter att få nya avtal med kommuner och företag i Tyskland och har nu siktet inställt på den internationella marknaden. Teamet planerar också nya funktioner som ytterligare digitaliserar avfallsbranschen och stödjer en hållbar användning av jordens resurser.

Precis som alla nystartade företag vill vi växa. Den globala lösningen från Telenor Connexion ger oss möjlighet att snabbt koppla upp kunder runt om i världen.
– Nikolaos Baltsios, Head of Business & Operations på Binando

Är ditt företag redo för IoT och digital transformation?

Vårt IoT Readiness Test kan hjälpa dig att avgöra hur långt din organisation har kommit hittills och vilka steg ni behöver ta för att utveckla och införa framgångsrika IoT-lösningar.

Få kontakt med en erfaren lösningsarkitekt

Översätt era affärskrav till tekniska designspecar för maskin- och programvara med hjälp av våra lösningsarkitekter.