Home / Branschinsikter / Från telematik till ny mobilitet – en titt på IoT inom transportbranschen

Från telematik till ny mobilitet – en titt på IoT inom transportbranschen

Se hur det fungerar idag med uppkopplade fordon och vilka strategier som behövs för att ta uppkopplade transporter till nästa nivå.

Fleet management och telematikapplikationer har blivit vanliga funktioner i de första generationerna av uppkopplade fordon. Data som genereras av dessa fordon lägger nu grunden för en utvidgad IoT inom transportbranschen.

Men för att utnyttja möjligheterna med ny mobilitet och IoT måste tillverkarna utveckla sina uppkopplade tjänster och ta dem till nästa nivå. Applikationer för telematik och fleet management ses inte längre som en bonus, de är ett måste i varje bil, lastbil, buss, grävmaskin och annan utrustning om används för transport och logistik.

Data är bränslet för IoT inom transportbranschen

För att förstå hur IoT-ekosystemet hänger ihop krävs ett nytt arbetssätt. Detta ekosystem expanderar och involverar allt från applikationsutvecklare och tredjepartsleverantörer, till stadsplanerare och trafikansvariga.

Information som flödar mellan varje punkt i ekosystemet har ett värde som väntar på att låsas upp. Denna information ger säkrare fordon, effektivare transporter och frakter och värdehöjande tjänster som har möjlighet att omvandla alla typer av utrustning.

För detta krävs mobil anslutning som sammanbinder ekosystemet – vilket gör tillverkarens relation till sin mobilnätverksoperatör mycket viktig.

Transportekosystemet behöver mycket mer än SIM-kort i maskiner och tillgång till ett mobilnätverk

Tjänsteleverantören kan, istället för att endast erbjuda anslutning till nätet, erbjuda tillverkare tillgång till ett ekosystem av partners, vilka i sin tur kan erbjuda sina egna unika kunskaper och kompetenser. Med ett brett spektrum av partners kan all insamlad data användas.

Och istället för att ha all kompetens internt i företaget, är det dessa samarbeten som skapar nya IoT-erbjudanden och -tjänster. Utan ett antal starka samarbeten i ekosystemet kommer det att bli svårt för biltillverkare (och andra företag också för den delen) att ta nästa steg in i framtiden för uppkopplad mobilitet.

Autonom körning, elektrifiering, anslutning och mobilitet på begäran – hur kommer biltillverkarna att utvecklas med dessa makroinfluenser?

Bara för att framtiden för IoT inom transportbranschen är oviss, betyder det inte att processerna ska vara allt för experimentella. Det är bäst att gå varsamt fram. När tillverkarna planerar “framtidssäkrade erbjudanden”, måste de studera IoT:ns relativt korta historia och använda etablerad best practice.

Det finns många möjligheter med uppkopplade transporter redan idag, men tillverkarna måste också tänka långsiktigt. Det förutsätter först planering och implementering och sedan kommersiell utbyggnad och onboarding av enheter.

De värdehöjande erbjudandena med uppkopplade IoT-produkter kan utvecklas under hela livscykeln. Det betyder också att affärsmodellen kommer att förändras över tiden för att passa de utvecklande produkterna/tjänsterna. När de väl har börjat, behöver tillverkarna en nätleverantör som garanterar att anslutningen fungerar under enhetens hela livscykel.

Företagen behöver kunna dela data på ett bättre och säkrare sätt

Från fabriksgolv, till låda, till lager, till container, till fartyg, till tåg, till leveransbil – allt som rör sig är uppkopplat. När anslutningen blir mer omfattande måste organisationer, stora som små, tänka i nya banor och skapa arbetssätt som underlättar bättre samarbeten med andra branscher och företag.

Processer kommer att fortsätta att automatiseras och effektiviseras allt eftersom systemen lär sig att kommunicera och samarbeta med varandra på ett säkert sätt. Det här kommer att kräva programvara med öppna API:er samt utveckling av nya molnplattformar som kan “ligga ovanpå” äldre plattformar och fungera som översättare. Denna utveckling kommer att skapa nya värdeflöden och öppna upp för nya aktörer, som till exempel datamäklare.

To capture the promises of new mobility and IoT, manufacturers need to evolve their connected offerings to the next level.

– Svante Svanberg, Strategic Segment Manager at Telenor Connexion

All data som kan göra varje dag lite trevligare

Det är inte bara saker som är anslutna i dessa IoT-ekosystem. Data gör också att människor hittar nya platser och får nya erfarenheter. Resenärer kan få information om biluthyrning, bildelning och kollektivtrafik. Data som reser mellan fordon och infrastruktur gör varje resa enklare och säkrare.

Väl i fordonet har resenären tillgång till en rad digitala tjänster. Interaktion med uppkopplade fordon och maskiner skickar mer värdefull data till ekosystemet om vårt beteende, tillsammans med information om konsumenternas behov och preferenser.

På samma sätt får de som handlar på nätet fler möjligheter för leverans och hämtning med allt från automatiserade skåp till lokala leveransrobotar. Köpbeteendet förändras också tack vare platsspecifika erbjudanden och lojalitetsappar.

Produkterna måste vara uppkopplade från dag ett – oavsett var de befinner sig i världen

Pålitlig, lätthanterlig mobil anslutning med global roaming är en viktig del för ny mobilitet och IoT för transportbranschen. Så snart de uppkopplade produkterna kommer ut ur lådan, måste tillverkaren kunna ansluta dem till mobilnätverk, oavsett var i världen de används.

Det har ingen betydelse om slutanvändaren är en konsument eller ett industriföretag, tillverkaren har inte råd att slösa bort tid på att kontakta mobilnätverksleverantörer i varje region eller land. Försäljning på den globala marknaden kräver en tjänsteleverantör som kan erbjuda global roaming med ett färdigt kontrakt och ett färdigt servicenivåavtal (SLA).

Telenor Connexion ger support från planering och implementering till onboarding av enheter. Vi samarbetar med våra kunder under hela livscykeln genom att hantera anslutningen och ge support dygnet runt från vår SOC.