Home / Press release / Från Internet of Things till Internet of Us – Telenor Connexions affärsutvecklingschef microchippar sig

Från Internet of Things till Internet of Us – Telenor Connexions affärsutvecklingschef microchippar sig

Efter Internet of Things kommer nu Internet of Us. Under Industrimässorna Syd i Malmö kommer Telenor Connexions affärsutvecklingschef Fredrik Östbye att få ett microchip implanterat live på scenen.

Fredrik Östbye, affärsutvecklingschef på Telenor Connexion, microchippar sig live på scenen på Industrimässorna Syd den 30 mars.

Efter Internet of Things kommer nu Internet of Us. Under Industrimässorna Syd i Malmö kommer Telenor Connexions affärsutvecklingschef Fredrik Östbye att få ett microchip implanterat live på scenen.

De flesta av oss bär omkring på uppkopplade prylar varje dag i form av mobiltelefoner, wearables och liknande. En som tar detta ett steg längre är Telenor Connexions affärsutvecklingschef Fredrik Östbye som den 30 mars kommer att microchippa sig i samband med Industrimässorna Syd. Ett microchip kan användas på samma sätt som en smartphone och lagra komplexa data, men även till att öppna dörrar och genomföra betalningar.

Fredrik Östbye var den första att boka upp sig för ett av de tio microchip-implantat som kommer att införas hos frivilliga på plats i Malmö. Microchippningen genomförs av företaget Biohax och chippet är är bland annat anslutet till gymkedjan SATS, vilket innebär att den som chippats inte längre behöver använda sitt medlemskort där.

Så snart jag hörde om möjligheten att chippa mig anmälde jag mig. Jag är nyfiken av naturen och intresserad av alla nya digitala möjligheter. Att istället för olika wearables och plastkort använda ett microchip för att komma åt min data, genomföra betalningar och logga min hälsa, ser jag som ett naturlig steg i den digitala utvecklingen, säger Fredrik Östbye.

Människor har haft medicinska implantat länge, till exempel pacemakers, så att sätta in ett chip för att för mäta och analysera kroppen och för att kommunicera med omvärlden kommer inte alls vara ovanligt i framtiden, menar Fredrik.

Ingreppet tar bara ett par sekunder. Chippet, som inte är större än ett riskorn (2x12mm), skjuts in under huden i den mjuka delen av handen med hjälp av en steril injektionsnål. Det är samma teknik som länge har använts vid märkning av hundar, hästar och katter. Chippet består av en minneskrets och en antenn som ligger i en biokompatibel kapsel som kroppen inte reagerar på. Att bära det innanför huden innebär inga risker som inte kan elimineras med helt vanlig vardagshygien.

Även om fördelarna är tydliga finns det naturligtvis vissa farhågor vid tanken på att sätta in ett chip. Spårning är en av dem. Johan Österlund, vd på Biohax kommenterar:

– Chipen är passiva och skickar inga signaler till skillnad mot till exempel mobiltelefoner. De digitala avtryck du lämnar är precis de samma som när du handlar med ett betalkort eller använder en passerbricka. Alla de uppgifterna skyddas av PUL.

Fredrik Östbye är inte orolig utan menar att möjligheterna med microchippning överväger de eventuella riskerna och att som med all ny teknik måste säkerheten byggas in från början.

Fredrik Östbye på Telenor Connexion kommer, förutom att microchippa sig, också att tala på Industrimässorna Syd. Den 30 mars står han på Inspirationsscenen och berättar hur IoT gör det möjligt att gå från produkt till tjänst och presenterar konkreta exempel samt en steg-för-steg guide hur digital transformation bör genomföras.

På mässan ställer Telenor Connexion ut i Automationshallen, monter C-01, tillsammans med sina samarbetspartners LumenRadio och Cogitel.

Om Industrimässorna Syd 2017:
Med sina 5 mässor under samma tak; Automation, Process, Underhållsteknik, Logistics & Distribution och Empack, är Industrimässorna Syd Nordens största mötesplats för industrin 2017. Den arrangeras av Easyfairs Scandinavia 29-30 mars på MalmöMässan. För alla som arbetar inom branschen är mässan samt aktiviteter och seminarieprogram kostnadsfritt. För mer information besök
www.industrimassorna.com