Insikt

Uppkopplade bilar och bilindustrin – en snabb översikt

Från telematik till självkörande bilar – vi tittar på hur den uppkopplade bilen ser ut idag och vart den är på väg.

IoT fungerar när bilarna utrustade med sensorer och kameror och det finns en mobilanslutning. Med en tvåvägskanal till molnet kan de uppkopplade bilarna dela och ta emot data.

Möjligheterna för dessa data är oändliga. Uppkopplade bilar gör att biltillverkarna får så pass intressant data att hela bilindustrin kommer att förändras. IoT möjliggör platsspårning och assisterad och autonom körning och det kommer att förändra sättet på vilket vi använder våra fordon.

Uppkopplade bilar är under utveckling.

Idag finns det t.ex digitala dörrlås och fjärrstyrning av bilvärmare. Men dessa tjänster är bara början för den uppkopplade bilen. Det kommer att finnas många digitala tjänster som är kopplade till fordon – tjänster som liknar de appar och tjänster som vi köper till våra smartphones. Feedback från slutanvändaren som kommer från de uppkopplade bilarna gör det möjligt för biltillverkarna att erbjuda tjänster som utvecklas i takt med att marknaden och efterfrågan från användarna förändras.
Även fordonet själv kan anpassa sig med OTA-uppdateringar för att optimera prestanda eller låsa upp nya funktioner. Låt oss ta en titt på hur IoT fungerar i bilarna idag och hur det kan komma att se ut i framtiden.

Telematik och eCall sparar liv

Med eCall-förordningen kräver EU-parlamentet att alla nya bilar ska vara utrustade med eCall-teknik från och med april 2018. Tekniken innebär att fordonet automatiskt skickar plats- och statussignaler till räddningstjänsten vid en olycka. Snabbare svarstider kommer att spara hundratals liv i EU varje år. Enligt EU minskar eCall svarstiden med 50 procent på landsbygden och 60 procent i städer och förort.

Bättre underhåll

Den gamla ”Check engine”-lampan på instrumentbrädan har alltid skrämt upp oss bilförare. Lampan gör att vi försöker hitta närmaste bilverkstad så fort som möjligt och det kan leda till många olika typer av äventyr.

Nu visas istället statusinformation på instrumentbrädan i den uppkopplade bilen. Föraren har dessutom tillgång till en mängd olika information via appar i mobiltelefonen. Information om planerad service kan skickas automatiskt till en viss verkstad vilket förbättrar servicen.

Intelligent infotainment i bilen

Både personbilar och nyttofordon har blivit informations- och underhållningcenter med intelligent navigering och streamad musik. Dessa intelligenta system kan hjälpa förare och passagerare med information längs vägen, som att hitta närmaste bensinstation när bensinen håller på att ta slut eller restauranger i närheten när det är dags att äta.

Nästa generations uppkopplade biltjänster gör att biltillverkarna kan hitta nya kunder och nya intäktsströmmar. Köp av appar och andra tjänster kommer att generera intäkter och det skapar också incitament för utvecklare att ta fram nya innovativa appar och tjänster. Bildelning förändrar sättet på vilket vi får tillgång till fordonen.
Det innebär små investeringskostnader och hur mycket man betalar beror på hur mycket man använder bilen som förare eller passagerare.

Användarbaserad försäkring och spårning av stulna fordon

Med hjälp av data från uppkopplade fordon erbjuder försäkringsbolagen policys med priser som baseras på användning, körbeteende och andra faktorer. Dessa modeller kallas user-based insurance (UBI), pay as you drive (PAYD), och pay how you drive (PHYD). UBI är redan standard i Storbritannien, USA och Italien och försäkringsbolag i många andra länder förbereder sig för att erbjuda denna tjänst. Det finns dessutom en tjänst som kallas Stolen Vehicle Tracking (SVT) eller Stolen Vehicle Recovery (SVR).
Om ett fordon stöldanmäls, samarbetar systemet med polisen för att hitta det stulna fordonet.

Konvertera bilar till WiFi-hotspots (4G)

Anslutningar på resande fot är en funktion som biltillverkare i allt högre grad ser uppskattas av köparna. Uppkopplade bilar förväntas fungera som mobila hotspots för passagerare med bilarnas M2M SIM-kort. Förarna är vana att alltid ha en uppkoppling oavsett var de befinner sig. Nu vill man att bilarna ska ha en mobilanslutning som är både tillförlitlig och snabb.

Banar väg för självkörande bilar

Idag finns semi-autonoma fordon på vägarna och de banar vägen för helt autonoma (självkörande) bilar i framtiden. Idag integrerar ADAS (Advanced driver-assistance systems), kameror och sensorer för frontkollisionsvarningar, bromshjälp, själv- och fjärrparkering, monitorer för döda vinklar och andra funktioner som kan rädda liv.
Eftersom uppkopplade bilar fortsätter att utvecklas kommer vägarna och hela den uppkopplade världen runt dem förändra sättet på hur vi ser på rörlighet.
När vi kommer närmare helt självkörande bilar, fortsätter IoT-innovationer inom bilindustrin att eliminera mänskliga fel och göra resorna effektivare, säkrare och bekvämare.

Koppla upp dig med oss

Ta kontakt med en erfaren IoT-affärsutvecklare

Hitta både regionala och globala leads och uppfyll kundernas behov med hjälp av våra affärsutvecklare.